ESET Antispam a filtr antyspamowy w Outlooku. Zamieszanie.

Pakiet bezpieczeństwa wykorzystujący mechanizmy sztucznej inteligencji

Moderator: Dagma

Regulamin działu
Temat postu powinien zawierać bardzo krótki opis problemu oraz informacje o systemie operacyjnym, jak i wersji programu antywirusowego jaki jest zainstalowany na komputerze: 98 – Windows 98, Me – Windows Milenium, NT – Windows NT 4.0, 2000 – Windows 2000, 2003 – Windows 2003, XPH – Windows XP Home, XPP – Windows XP Professional, V – Windows Vista, oraz program, 2.x – NOD32 w wersji 2, 3.x - NOD32 w wersji 3, ESS – ESET Smart Security.
Przykładowa nazwa tematu:
[XPP, 3.0] nie działa mi ochrona plików
W każdym poście należy dokładnie opisać problem który występuje

Niedostosowanie się do powyższych reguł może spowodować zamknięcie tematu bez ostrzeżenia.

ESET Antispam a filtr antyspamowy w Outlooku. Zamieszanie.

Postprzez Andreas Pt, 19 lutego 2010, 22:16

Witam,

Niech ktoś mi wreszcie wytłumaczy jaka jest różnica pomiędzy wbudowanym filtrem antyspamowym w Outlooku 2007 a filtrem programu ESET Smart Security 4 zwanym Antispam. Czy ESET nie powiela czegoś co już jest dla użytkowników Outlloka 2007? Chciałem zauważyć, że oba filtry działające jednocześnie bardzo często się wykluczają i robi się niezłe zamieszanie. Nie wspomnę już o własnych adresach e-mail wpisanych na listę wyłączeń gdzie bardzo często brane są jako spam (Wiem, że ten problem istnieje od dawna wśród osób korzystających z Eset Smart Security 4).

Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami na ten temat i jak wy sobie radzicie z podwójnym zabezpieczeniem antyspamowym. Czy może lepiej jest wyłączyć filtr z ESETA, a może z Outlooka. Czy adresy wpisane na białą listę w Outlooku są automatycznie wpisywane na tą w Esecie?
Jaką przewagę ma filtr z Eseta Smart Security 4 nad filtrem w Outlooku? Czy ten pierwszy nie ma bowiem zastosowania tylko w starszych wersjach klientów pocztowych lub takich co nie mają wbudowanego własnego filtru?

Bardzo proszę o wasze zdanie. Bardzo mi na tym zależy (nie lubię chaosu)
Andreas
Nowy

Re: ESET Antispam a filtr antyspamowy w Outlooku. Zamieszanie.

Postprzez blazej2 N, 21 lutego 2010, 16:38

może zainstaluj zwyczajnego noda
blazej2
Bywalec

Postprzez zackx N, 21 lutego 2010, 19:37

da sie wylaczyc ta ochrone antyspamowa ?? bo nie wiem, ale ja bym uzywal ESSa do tych celow.
zackx
Doświadczony

Postprzez Andreas N, 21 lutego 2010, 20:10

W sumie ten Eset Smart Security 4 niczym się nie różni od Noda32 z tym, że ten pierwszy ma właśnie nieszczęsny antispam i zaporę ogniową. Na dobrą sprawę mogę kupić po zakończeniu licencji Noda gdyż zpora Windows 7 jest prostsza w użyciu i równie dobra.

Wciąż przydałyby się jakieś konkrety dot. funkcji antyspamowej w Esecie.
Tak czy inaczej wyłączyłem ją i korzystam z wbudowanej w Outlooka.

AHA! Jeszcze jedno pytanie. Czy po wyłączeniu samego filtra anyspamowego w Eset Smart Security 4 nadal sam program będzie przeszukiwał pocztę w Outlooku przeciwko wirusom i innym gadom? Jak do tego się ma funkcja wyłączenia itegracji z programami pocztowymi w Opcjach Zaawansowanych?

Z góry dziękuję!
Andreas
Nowy

Postprzez zackx Pn, 22 lutego 2010, 07:27

Jezeli wylaczysz antyspam w ESS to i tak bedzie skanowal antywirusem. Sciagnij sobie dokumentacje http://www.eset.pl/pobieranie/pobierani ... ukcje.html dot. ESS i poczytaj tam wszystko jest. Jezeli chodzi o integracje z klientami pocztowymi to w zawansowanych opcjach -> Inne -> Integracja z programami pocztowymi mozesz wylaczyc lub wlaczyc integracje.
zackx
Doświadczony

Postprzez Andreas Pn, 22 lutego 2010, 17:08

Chodzi o to, że z dokumentacją się zapoznałem i z tego co rozumiem, to jedyny plus integracji jest taki, że zainfekowana poczta jest przenoszona do wcześniej zdefiniowanego folderu w programie pocztowym. PYTANIE co kiedy wyłączy się integrację z programem, czy skanowanie poczty przeciwko wirusom i innym "aplikacjom szpiegującym" dalej będzie aktywne. Jeśli tak, to co się potem stanie z zainfekowaną pocztą, kwarantanna?

Zaznaczam, że po wyłączeniu filtra antyspamowego w Esecie jest mniej ikonek w Outlooku, które wcześniej odpowiadały za klasyfikację potencjalnego spamu.
Chodzi mi po prostu o to, co daje ta cała integracja i czy po jej wyłączeniu nadal będzie aktywna funkcja ThreatSense, czyli skanowanie poczty?

Sami widzicie, że jest dużo niejasności, które trzeba wyjaśnić. Tak czy inaczej dziękuję za wszystkie poprzednie odpowiedzi.

Pozdrawiam
Andreas
Nowy

Postprzez zackx Pn, 22 lutego 2010, 22:41

jezeli wylaczysz integracje z klientem poczty to nie bedzie skanowania antywirusowego w kliencie poczty. Wylacz tylko ochrone antyspamowa ja bym zostal przy tej ochronie w Ess a wylaczyl w kliencie.
zackx
Doświadczony

Postprzez Andreas Pt, 5 marca 2010, 13:19

Okej.

Wniosek jest taki, że dla mnie filtr antyspamowy w Esecie nie zdaje rezultatu. Wyłączyłem go i korzystam tylko z filtra outlokowego.
Dziękuję wszystkim za pomoc i życzę bezpiecznego surfowania po sieci.

Pozdrawiam!
Andreas
Nowy

Powrót do ESET Smart Security